Kleinschalig wonen

Behalve 100 appartementen heeft het Kristal zes kleinschalige woningen voor ouderen met dementie. De groepswoningen hebben zes individuele appartementen en een gezamenlijke huiskamer met keuken. De 36 bewoners van de groepswoningen zijn mensen met een 24-uurs zorgvraag.

Bewoners als uitgangspunt

Het wonen in de groepswoningen biedt bewoners een prettige en normale woonsituatie, met zorg en begeleiding waar dat nodig is en zelfstandigheid waar dat mogelijk is. De dagelijke huishoudelijke bezigheden worden zoveel mogelijk samen met de bewoners uitgevoerd. De medewerkers van kleinschalig wonen houden altijd rekening met de individuele leefpatronen (denk aan uitslapen, douchen, later kunnen ontbijten) van de bewoners.

Huiselijk en herkenbaar

Bij het kleinschalig wonen voor mensen met dementie benadert het wonen zoveel mogelijk een normale thuissituatie in een huiselijke en herkenbare omgeving waarin zorg wordt geboden. De groepswoning is het huis van de bewoners waarin zich ook de dagelijkse taken afspelen die in het huishouden gebeuren. Er is een huiskamer, er wordt gekookt en gemeenschappelijk gegeten. Daarnaast hebben de bewoners een eigen zit- slaapkamer waarin zij zich terug kunnen trekken. Een zit- slaapkamer ingericht met eigen spullen en volgens de eigen smaak. De bewoners kunnen zelf het dagelijks leven inrichten. Zo bepalen zij bijvoorbeeld zelf wanneer ze opstaan en wanneer ze naar bed gaan. Ze krijgen hierbij ondersteuning en zorg van een vast team van medewerkers van KleinGeluk.

Kleinschalig wonen in Kristal is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Gelderland.